Overslaan en ga direct naar de inhoud

De voor- en nadelen van droogijsstralen

Droogijs stralen is een innovatieve reinigingsmethode die gebruikmaakt van droogijs. Dit speciale ijs, gemaakt van vast koolstofdioxide (CO2), sublimeert bij contact met een oppervlak. Dit betekent dat het direct overgaat van een vaste naar een gasvormige staat, zonder een vloeibare fase.

Deze eigenschap maakt droogijsstralen bijzonder effectief voor diverse reinigingstoepassingen. Het laat geen restwater of chemische residuen achter, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.

In dit artikel leggen we alles uit over de voor- en nadelen van droogijsstralen. Via deze link gaat u direct naar onze dienstenpagina: droogijsstralen

Hoe werkt droogijsstralen?

Droogijs stralen werkt doordat droogijs pellets met hoge snelheid (en krachtige perslucht) een oppervlak raken. Deze pellets zijn een vaste vorm van koolstofdioxide (CO₂). De korrels zijn 3 of 16 millimeter groot.

Wanneer deze korrels het oppervlak raken, creëren ze een thermische shock. Dit gebeurt omdat droogijs een zeer lage temperatuur heeft (-78.5°C). De thermische schok veroorzaakt plotse afkoeling. De korrels komen in botsing met de oppervlakte, en sublimeren. Sublimeren houdt in dat het volume van de korrels tot 700 keer vergroten. Dit is heel effectief bij, bijvoorbeeld, de verwijdering van roest.

Droogijs zelf sublimeert bij contact; het gaat direct over van een vaste naar een gasvormige toestand. Dit zorgt ervoor dat er geen residu achterblijft na de reiniging. Daarbij geeft het een bacteriedodend effect. Deze eigenschappen maken droogijs stralen een efficiënte techniek voor het verwijderen en ontsmetten van vervuiling zoals roest, verf, olie en andere verontreinigingen. Het kan zelfs worden gebruikt op gevoelige en complexe oppervlaktes zonder schade aan te richten. Hierbij wordt een kleine korrel gebruikt.

In tegenstelling tot traditionele straalmethoden, zoals zandstralen, is droogijs stralen non-abrasief. Dit betekent dat het oppervlak onder de vervuiling niet beschadigd raakt. Bovendien laat droogijs stralen, in tegenstelling tot waterstralen of chemische reinigingsmethoden, geen secundair afval achter. Er worden geen chemische stoffen toegevoegd. Dit maakt het een efficiëntere en milieuvriendelijke manier van reinigen, zeker in de food-industrie.

Is het te reinigen oppervlak kwetsbaar? Dan is deze methode ideaal.

Toepassingen van droogijs stralen met droogijs pellets

Droogijsstralen is veelzijdig inzetbaar en biedt oplossingen voor diverse reinigingsuitdagingen. Enkele belangrijke toepassingen zijn:

Industriële reiniging met droogijs stralen

Droogijsstralen is ideaal voor het reinigen van machines en productieapparatuur. Het verwijdert effectief olie, vet en productieresten zonder de apparatuur te beschadigen.

Droogijsstralen in de automotive sector

In de automotive industrie biedt droogijsstralen een ongeëvenaarde reinigingsprestatie. Het kan veilig worden gebruikt voor het reinigen van motoren, onderdelen en zelfs hele chassis. Deze methode is bijzonder effectief in het verwijderen van roet, vet en vuil. Droogijsstralen doet dit zonder gevoelige componenten te beschadigen, waardoor de levensduur van voertuigen wordt verlengd.

De effectiviteit van droogijs stralen bij restauratiewerkzaamheden

Bij restauratiewerkzaamheden, zoals bij historische gebouwen of kunstwerken, speelt droogijsstralen een cruciale rol. Het is een veilige methode om oppervlakken te reinigen zonder de originele materialen aan te tasten. Deze methode zorgt voor een delicate reiniging die de integriteit en authenticiteit van historische voorwerpen behoudt, wat essentieel is in de conservatie.

Elektronische apparatuur reinigen met droogijs stralen

Droogijsstralen is ook een effectieve oplossing voor het reinigen van elektronische apparatuur, zoals schakelkasten en zelfs printplaten. Het grote voordeel van deze methode is dat het geen vocht achterlaat, waardoor het risico op waterschade en corrosie wordt geëlimineerd. Dit is van onschatbare waarde in de elektronica-industrie, waar vocht grote schade kan aanrichten.

Droogijsstralen in de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie, waar hygiëne van het grootste belang is, biedt droogijsstralen een veilige en effectieve reinigingsoplossing. Het verwijdert effectief voedselresten en bacteriën zonder de oppervlakken of apparatuur te beschadigen. Deze methode draagt bij aan het behoud van de hoge sanitaire standaarden die vereist zijn in de voedingsindustrie.

Graffiti verwijderen met droogijs

Voor het verwijderen van graffiti en verflagen is droogijsstralen een uitstekende keuze. Het verwijdert verf en graffiti effectief zonder het onderliggende oppervlak te beschadigen of te eroderen. Dit maakt het een ideale optie voor het onderhoud van openbare ruimtes en historische gebouwen.

Droogijsstralen biedt dus een veilige, efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor een breed scala aan reinigingsuitdagingen. De methode is veelzijdig en kan worden aangepast aan de specifieke eisen van verschillende industrieën en toepassingen.

Voordelen van Droogijsstralen voor Bedrijven

Droogijsstralen biedt bedrijven significante voordelen, waaronder efficiëntie, milieuvriendelijkheid en kostenbesparing:

  • Efficiëntie: Deze methode is tijdbesparend, vooral omdat het vaak niet nodig is om apparatuur te demonteren voor reiniging. Droogijsstralen bereikt moeilijk toegankelijke plekken, wat resulteert in een grondigere reiniging in minder tijd.
  • Milieuvriendelijkheid: Droogijsstralen is een 'groene' reinigingsmethode. Het gebruikt geen water, chemicaliën of schuurmiddelen en genereert geen secundair afval. De enige bijproducten zijn het verwijderde vuil en sublimerend CO2, wat het een veilige keuze maakt voor zowel de gebruiker als het milieu.
  • Kostenbesparing: Door de verhoogde efficiëntie en de verminderde noodzaak voor demontage en hermontage van apparatuur, besparen bedrijven op arbeidskosten. Daarnaast is er minder slijtage aan machines en apparatuur, wat leidt tot lagere onderhoudskosten.

In vergelijking met traditionele methoden zoals zandstralen of chemische reiniging, is droogijsstralen veiliger voor oppervlakken, veroorzaakt het minder slijtage en is het milieuvriendelijker. Het voorkomt ook de noodzaak voor kostbare afvalverwerking van gebruikte reinigingsmiddelen of water. Deze voordelen maken droogijsstralen een aantrekkelijke keuze voor bedrijven die streven naar efficiëntie en duurzaamheid in hun onderhoudsprocessen.

Nadelen van Droogijsstralen voor Bedrijven

Er zijn grote voordelen van het droogijsstralen. Toch zijn er ook een paar nadelen, die niet kunnen worden overgeslagen.

  • Droogijsstralen is in aanschaf de helft duurder dan andere stralingsmethodes. Het is wel zo dat reinigingskosten achteraf worden bespaard. Dit compenseert een beetje.
  • Hoewel droogijsstralen veelzijdig is, is het niet geschikt voor alle reinigingstaken. Het kan minder effectief zijn bij zeer diep ingebed vuil of zeer hardnekkige materialen.
  • Droogijsstralen kan luidruchtig zijn, wat een probleem kan vormen in lawaaigevoelige omgevingen. Er is veel perslucht nodig om het gewenste resultaat te behalen. Het droogijs raakt de ondergrond met hoge snelheid.

Succesvolle Toepassingen van Droogijsstralen

De techniek van droogijsstralen is door Eresdé bij meerdere opdrachtgevers en klanten bewezen. Een aantal van deze succesvolle opdrachten worden hieronder benoemd. De klanten zelf blijven anoniem in verband met hun privacy.

Reinigen van industriële machines in Emmen

Een vooraanstaand bedrijf in Emmen stond voor de uitdaging om grote machines te reinigen voor export. De oplossing werd gevonden in CO2 droogijsstralen. Deze methode zorgde voor een grondige reiniging zonder de machines te beschadigen. Het resultaat was dat de machines in perfecte staat konden worden geëxporteerd, waarbij aan alle hygiëne- en veiligheidsnormen werd voldaan.

Restauratie van speciale vloer in historisch gebouw (2019)

Eresdé heeft met succes een proef uitgevoerd met het reinigen van een speciale vloer in een prachtig historisch gebouw. Het droogijsstralen leidde tot een opdracht voor het facilitair reinigen van de gehele vloeroppervlakte. Deze aanpak bleek uiterst effectief in het behouden van de esthetische en historische waarde van de vloer. Voor meer details, bekijk onze YouTube video over deze casestudy.

Reinigen van trapopgangen bij een voedingsmiddelenbedrijf

In een recent project heeft Eresdé trapopgangen bij een voedingsmiddelenbedrijf gereinigd met droogijsstralen. Deze methode was bijzonder effectief in het verwijderen van hardnekkig vuil en vet, terwijl het oppervlak van de trappen intact bleef. Het resultaat was een aanzienlijke verbetering in zowel de veiligheid als de hygiëne van de faciliteit. Bekijk de video voor een impressie van dit project.

Deze case studies illustreren de veelzijdigheid en effectiviteit van droogijsstralen in verschillende situaties, van industriële reiniging tot het behoud van historische gebouwen.

Ontdek onze nieuwste Droogijsstraal Compressor

Het is belangrijk om altijd te blijven investeren. Met het oog op efficiëntie en kracht is er bij Eresdé onlangs een nieuwe compressor aangeschaft. Deze compressor, in de herkenbare huisstijl van Eresdé, zorgt voor aanzienlijke verbetering in de reinigingsprestaties. Het is speciaal ontworpen voor veeleisende omgevingen.

Compressors zijn voor het droogijsstralen essentieel. Ze genereren de benodigde luchtdruk om de pellets met hoge snelheid tegen het te reinigen oppervlak te blazen. 

Ontworpen voor maximale efficiëntie en duurzaamheid. De krachtige precisie van de Eresdé compressor maakt het mogelijk reinigingstaken sneller en effectiever uit te voeren.

Conclusie: Droogijsstralen als innovatieve oplossing

Droogijsstralen is een revolutionaire reinigingsmethode die efficiëntie, milieuvriendelijkheid en veelzijdigheid biedt. Deze techniek is uitermate geschikt voor diverse toepassingen, variërend van industriële reiniging en automotive onderhoud tot de restauratie van historische objecten en gebouwen. Dankzij de non-abrasieve en residuvrije eigenschappen is droogijsstralen een veilige keuze voor zowel gebruikers als het milieu.

De casestudies in Emmen, bij het historische gebouw, en in het voedingsmiddelenbedrijf, tonen de effectiviteit van droogijsstralen in de praktijk. Deze methode levert superieure reinigingsresultaten zonder de oppervlakken te beschadigen of de werkomgeving te belasten met secundair afval.

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een innovatieve, efficiënte en milieuvriendelijke reinigingsoplossing, is droogijsstralen een uitstekende keuze. 

Wilt u meer weten over hoe droogijsstralen uw bedrijf kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of dienstverzoeken. Wij helpen u graag met het vinden van de beste reinigingsoplossingen voor uw specifieke behoeften.